sunnuntai 19. toukokuuta 2019

Soran rapinaa Tärkkämöjoen koskelle

Ei tullut mitään kummoista lämpöaaltoa Koillismaalle, joten tämän päivän ohjelmaan passasi hyvin soratielenkki. Jotenkin sitä ei enää näillä kilometreillä kehtaa kovin viileässä hinkata tien laitaa maantievauhdeilla. Mainio vaihtoehto on ajella vaihtelevia sorateitä ja tutkailla kevään etenemistä. Kilometri jos toinenkin on tullut taitettua Kuusamon sorateillä ja uskollinen soraratsu Santacruz Highball 29er on osoittautunut loistavaksi sekakäyttäjän unelmapyöräksi. Niin tänäänkin.Soratiet olivat kuivaneet.


Mainio peltotie lähikulmilla.Kevättyöt odottivat.

Välillä sai ajella torpparin asvalttia.

Välillä lanattua tienpintaa.

Soratiet ovat selvinneet hyvin kelirikosta, kiitos yöpakkasten. Pintoja oli ehditty jo osittain lanaamaankin. Kevätpaskan hajua ei vielä ollut havaittavissa, viimeiset lumet ovat vasta sulaneet ja peltotöihin ei ole ihan vielä ryhdytty muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Tärkkämöjoki virtasi tutussa uomassaan Pikku Muojärven ja Muojärven välissä. Komeat kosket löytyvät Kajavantien vierestä, kun vain malttaa edetä hivenen edemmäs tien varresta. Hienosti siellä vesi pauhasi, joskin ei ehkä enää kaikista vuolaimmalla voimallaan. Hieno koski joka tapauksessa.

Kosken kynnykselle oli juuttunut jokeen kaatunut puu. Yksiöstä oli tipahtanut pohja pois. Suositellaan vain riippumatollisille asukeille.Jokivarren maastoissa on mukava käydä käppäilemässä ja tutkimassa vanhoja kuusia ja mäntyjä. Jokivarren mini-ilmasto on ollut otollinen kasvupaikka ja korkeutta sekä paksuutta onkin kertynyt rutkasti. Vanhimmat ovat kellistyneet ja metsän lahottajat ovat hoitamassa hommiansa tälläkin hetkellä.

Kerrostalovanhus oli antautunut.

Paluumatka oli mukava ajella Sossonniemen kautta, vaikka ne tien varren isot hakkuumaisemat eivät niin miellyttäviä silmälle olekaan. Lopun 18km myötätuulessa siloista asvalttia pitkin suorastaan lennätti takaisin kotiportille.
Puun korjuut jatkuvat.

Hanaa.Hyvä reissu jälleen vyölle. Seurana sininen taivas, pilven hattarat ja auringon paiste.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti