keskiviikko 26. elokuuta 2015

Rokuan rykäsy

Hossan Ähkäsyn sulattua mies alkoi makustelemaan ajatusta Rokua MTB:stä. Pitäisikö se lähteä katsomaan, miten tapahtuma on kehittynyt debyyttivuodesta näin kolmanteen painokseen ja samalla kokeilla kaahata rajoitinta vasten? Muutaman päivän makustelujen jälkeen laitoin kupongit sisään 50km matkalle. Tällä kertaa kuntosarjaan, kun Rokuan kyseessä ollen ajattelin samalla lähteä kuntolomalle. Sääennusteet näyttivät myös varsin lupaavilta. Jopa liiankin lupaavilta. Saattaisi tulla hellettä.

Merimaihin
Pakkasin varusteet, vaihtovaatteet ja ajokaluston autoon perjantaina töiden jälkeen ja suuntasin merimaihin. Yöpaikka löytyi Jylkynkankaalta, kiitosta vaan jälleen kerran Mika! Kuulumisia kertaillessa ei tullut turhaan hermoiltua tulevaa koitosta, vaan ilta sujui nopeasti ja yöllä nukutti erinomaisesti. Tinttasin aamulla kunnon aamupalan ja lähdin ajelemaan Rokualle vatsa pullollaan. Vähitellen alkoi odottavat värinät kasvamaan kropassa. 

Rokuan jäkäläkankailla
Perille saavuttuani totesin samantien, että sinä päivänä ajettaisiin hellekelissä. Onneksi otin riittävästi juomapulloja ja olin huolehtinut nestetasapainosta. Ilmoittautumisen jälkeen valmistelut sujuivat ilman hässäköitä. Ehdin jopa porista tuttujen kanssa ennen starttia ja ajaa vähän kroppaakin auki. Lähtöryhmityksessäkin oli vielä kohtuu hyvä fiilis. Tietysti kävi mielessä, että edellisestä soratiekaahailusta oli aikaa, enkä ollut muutenkaan juuri ajanut rajoitinta vasten. Vähän reippaammin korkeintaan. Mutta eiköhän tuo totuus selviäsi kohtuu pian. 


Aamun tunnelmia ennen starttia. Osallistujia oli kolmatta sataa, joten tapahtuma on kasvu-uralla.
Starttasin maltilla, enkä iskenyt isoa kovaa alkuun. Siltikin ekan vitosen jälkeen tuntui siltä, että kuolema tulee pian ellen ota napsua tai paria pois vauhdista. Vilkaisin pari kertaa sykettäkin ja päätin sen jälkeen olla vilkaisematta enää. Hapettoman kynnyksellä mentiin koko reissu. Eli sillä rajalla, mitä nyt juuri sieti. Polveileva reitti piti huolen, että konehuoneessa riitti kierroksia.

Alun hapokkuuden jälkeen sain kuitenkin hyvän rytmin päälle ja homma eteni hyvissä merkeissä. Debyyttivuoden reitti oli pidentynyt muutamilla kilometreillä ja tykkäsin tästä versiosta. Tämän reitin nousut sopivat paremmin ruholleni ja sainkin kiivettyä ne ilman ongelmia molemmilla kierroksilla. Ainostaan yksi isompi puunrunko tuli ylitettyä jalkautumalla. Kierroksen loppuosalla kone lauloi edelleen hyvällä tahdilla. Yhdessä soraistetun harjupolun jälkeisessä vasempaan kääntyvässä mutkassa meinasi käydä kylmät. Pyörä meni sladissa jo muutaman metrin ja suupielistä karkasi "oooohooooh!". Lähellä oli komois-lutzit mutta onneksi suunta jatkui eteenpäin. Nivuset sinkuivat! Sain pidettyä hyvin tahtia loppukilometreillä omaan tasoon nähden ja kierros kulki n. 1h 18min tahtia. 


Kuva: Tarja Kivirinta
Toinen kierros sujui samoilla nuoteilla. Jossain vaiheessa joku tuli kantaan ja meni ohi. Muutama kilometri ja otin kiinni jonkun ja menin ohi. Joidenkin kanssa ajoin yhdessä. Välillä ajoin yksin, välillä taas joku reppu meni ohi. En päästänyt karkuun. Lämpö alkoi pehmittämään kierroksen loppupuolella väistämättä, mutta onneksi ei ollut kramppeja tai muita sätkyjä. Koetin tankata juomaa ja huolehtia energiasta. Kofeeiinigeeli antoi virtaa viimeiselle kympille. 

Kuva: Katri Ellilä
Parisen minuuttia taivuin ensimmäiseen kierrokseen verrattuna. Kellot pysähtyivät aikaan 2h 40min. Sitä voi olla aina tyytyväinen, jos ei häviä edes minuuttia per kilometri Kangaskokon Juhalle, joka oli päivän nopein kuski. Ihan kelpo suoritus meikäläiselle. Monet menivät huomattavasti reippaammin, mutta aika moni jäi taaksekin. Vuorokauden kuntoloma pyöräillen tuotti kuntosarjan 9. sijan, joten sekin maistui. Tuntui lopulta ihan hyvältä kaahata menemään, kun kesä on mennyt enemmän mönkiessä hitaammilla alustoilla ja könytessä itselle brutaalejakin nousuja.

Ajon päälle pesut kylpylässä sekä buffet-lounasta napaan. Sitten kotimatkalle. Kannatti se ajaa 600km, että sai ajaa 53km omaa kovaa. Jospa se kävi valmistelusta seuraavaa seikkailua varten. Siinäkin taitaa tosin olla se kovin etappi kotiin paluu..

1 kommentti:

  1. Kovaa kyytiä pätkit parin kiekan verran rok rok! Ite ajoin yhden kierroksen taktiikalla "kiekat punaselle ja kärjen kantaan". Se riitti aikaan 1h16min :)

    VastaaPoista