lauantai 15. elokuuta 2015

Hossan Ähkäsy

Viestiliikenne alkoi tiivistyä alkuviikosta. Hossan suunnalle lupailtiin ihan passelia ajokeliä ja seuraakin olisi tiedossa. Ei se hirveästi harmittanut tänä aamuna pakata Santa Cruzia Carinan uumeniin ja suunnata Suomussalmen puolelle. Lämpöasteita ei ollut kovin kasosesti, semmoiset +8 ja tuuli niin pertanasti. No, maastossa tarkenee aina ja niin tänäänkin. Se vaan että tauoilla meinasi tulla kylmä, eritoten Kokalmusjärveltä puhalsi ihan törkeän lujaa ja kylmästi. 

Aamun avaus Luontokeskukselta (oikea reuna) Iikosken kautta Torkonliukealle ja edelleen Hakoharjun kautta kohti Jatkonvaaraa. Iikoskelta lähtevä osuus jo pelkästään mykistävää laatua.
Tarkoitus oli tutkia erityisesti Jatkonvaaran polkuja ja kiertää sitten aiemmilta reissuilta tutumpia toiseen kiertosuuntaan. Näin tehtiinkin ja mm. Syrjäharju kierrettiin vastapäivään. Se tuntuikin näin päin ajettuna huomattavasti paremmalta kuin toisinpäin. Rinnepolkujen kaltevuudet kun tulevat ainakin minulle sopivammin (maasto vasemmalla ylempänä, oikealla alempana). Metsähallitus oli myöskin raivannut tuulen kaadot poluilta sahaamalla kulkuaukot. Koko päivänä ei tarvinnut ylittää kuin pari runkoa, kun viimereissuilla on joutunut hyppyyttämään jatkuvalla syötöllä.

Jatkonvaaran polut olivat hivenen teknisempiä ja nousua riitti, mutta kulmaltaan kuitenkin ajettavaa. Kuivalla kelillä ja tuoreella jalalla ihan mukavaa jumppaa. Lounajan rannoilla oli sitten mahtava fiilistellä ja Lipposensalmen kautta astuttiin Kokalmuksen puolelle. Laavulla pysähdyttiin sen verran, että syötiin vähän ja jätettiin ylimääräisiä tavaroita lounastaukoa varten. Syrjäharjun kiertoon otettiin mukaan vain välttämättömimmät.

Jatkonvaaran kautta Kokalmuksen laavulle.
Sitten suunnattiin Pistolehdontien kautta Syrjäharjun kierrokselle. Se olikin päivän nautinnollisin pätkä. Metsähallituksen polun raivaajat olivat tehneet töitä ja nyt sai lasetella menemään ilman runkojen kiertoa. Voihan vihne, että oli hienoa hommaa! Suu korvissa sielä sai ajella ja avata vähän kaasuakin, kun siltä tuntui. Ja aika usein tuntui!

Syrjäharjun kierros, vastapäivään tällä kertaa.
Kokalmuksen lounastauko olikin sitten maistuva, Serpa paljasti legendaariseksi taukoeväkseksi muodostuneen Ölökyn Ähkäsyn reseptin. Se selviää, kun kattelee kuvasarjat erikseen. Voin sanoa, että oli tajuttoman hyvää! Perusteellisen aterioinnin sekä jälkiruokana nautittujen nokipannukahvien ja marmorikakun jälkeen olisi voinut köllötellä raukeana auringonpaisteessa. Ei vaan tullut mieleenkään, sillä vinkka kävi siihen malliin, että liikkeelle oli päästävä ja nopeasti! Kokalmus oli varmaan Hossan kylmin paikka tänään!

Kokalmukselta Luontokeskukselle. Vieläkään ei tullut ajettua kaikkia alueen polkuja ;)
Reppu siis pykälään ja menoksi. Serpa lähti vielä saattelemaan Hoiluan poluille. Soratiellä käteltiin ja kiiteltiin. Mies suuntasi takaisin ties mitä kautta. Minä kurvasin fiilistellen Jatkonsalmentien kautta Luontokeskukselle ja autolle. Olipa taas hieno päivä Hossan poluilla! Kuutisen tuntia oli päivän pituus, siitä ajoa 3h 40min ja matkaa kertyi 50km. 

Vielä sinne on suunnattava ennen talvea, ainakin kerran. Kuka tietää vaikka kaksi. On se sen verran hieno retkeilyalue! Jaa että kuvia vai?

No niitä löytyy kansiollinen, olkaatten hyvät.
 

5 kommenttia:

 1. Garmin Edgekö on luotettava reittiopas MTB-reissuilla, käytätkö paperikarttoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En omista minkäänlaista niin modernia vempelettä, millä saisi karttoja tutkittua. Repussa oli maastokartta, mutta kertaalleen taisin sitä katsoa. Alueen joka nurkan tunteva kaveri kun oli mukana.

   Poista
 2. Kiitän kuvakansiollisesta, hienoja olivat.
  Oletko muuten tulossa Tähtisadeajoihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollos hyvä. Tänä vuonna olen päättänyt jättää väliin, kun täytyy valmistautua Rukalle järjestettävään maastoajotapahtumaan (http://www.ruka.fi/tunturiajot) seuraavalle viikonlopulle. Ei sillä, etteikö ehtisi tehdä reissua, mutta sen jälkeen olisi niin väsy ettei seuraavan viikon pitkistä päivistä tulisi mitään..

   Poista
  2. Onhan tänne ajamistakin monta sataa kilometriä. Yritetään tavata sitten ensi syksynä jos tulet polkemaan ;).

   Poista