sunnuntai 24. elokuuta 2014

Valvontatehtäviä ja syksyn suunnitelmia

Elämä vie suuntaan jos toiseen ja pätkätyöläisen arki voi muuttua hyvinkin nopeasti. Pari viikkoa sitten siirryin PRO-ammattipyöräilijän (=ammattiliiton palkkakuski) pestiltä Kuusamon kaupungin palvelukseen hallivalvojan hommiin marraskuun alkupuolelle. Lähes 9kk kestänyt, ajankäytöllisesti optimaalista harjoittelua sisältänyt jakso päättyi. Onneksi se tuotti tuloksia, joihin voi olla tyytyväinen. Syöte MTB:stä tuli kauden päätapahtuma ja tuona viikonloppuna ulosmitattiin talvesta alkanut treenijakso. Omatekoinen harjoitusohjelma pelasi ja osasin viritellä itseni hyvään iskuun. 

Mutta onhan tässä vielä ajokautta jäljellä vaikka kuinka ja paljon? Totta. Pari kuukautta pystyy todennäköisesti ajamaan ennen kuin talvi alkaa viritellä kapuloita rattaisiin. Kalenteriin onkin ruksattu reissu Jyväskylän seudulle, jossa ajetaan 7.9. Tähtisadeajot. Tämä keskisuomalainen helmitapahtuma tulee tarjoamaan jälleen huippuhienon tunnelman, mahtavan reitin ja taatusti hapokasta ajoa. 


Viimevuoden Tähtisadeajoista, alun tiekaahaus on takana ja käännytään polulle. Kuva: Lasse Vuori

Ilomäen iloja toiselta kierrokselta, 17% kulmaa ja edessä olevat selät odottivat kiinniottoaan! Nyt kuulemma panokset kovenee ja Ilomäki on tiputettu pois reitiltä liian mietona...kuva: Lasse Vuori

Valmistautuminen onkin sitten ihan erilaista kuin ennen työpestiä. Eipä ainakaan treenaamalla pääse pilaamaan mahdollista ajokuntoa. Hallivalvojan hommassa tulee nimittäin niin runsaasti kävelyä työvuorojen aikana, että jalat ja kroppa joutuvat koville. Lihaksisto on melkoisen kovilla ja jos jonkinlaista jumitusta on havaittavissa. Ajaminen onkin nyt huoltavassa roolissa.

Edellisellä pestillä sain hommattua elämäni ensimmäisen (ja toivottavasti viimeisen) rasitusvamman vasempaan polvitaipeeseen, joka johti 3kk ajotaukoon. Tuolloin jatkoin hullun vimmalla treenaamista ja ajamista, mikä johti osaltaan ylikuormitustilaan. Olenkin päättänyt nyt jättää viikkotreenit vain ja ainoastaan palauttavaan lenkkeilyyn (sekin jaksamisen mukaan) ja vapaaviikonloppuna sitten voi koettaa tehdä jotain ajamista kehittävää. Luulen, että viimeviikonlopun mallilla edetään: lauantaina kevyempi avaava lenkki, sunnuntaina pitkä retkeilypohjalta ajettu reissu. Näiden ajojen aikana tehdään sitten muutama intervalli ja kiivetään mäkeä. 


Sormet ristiin, että seitsemän vrk:n työvuorot ennen Tähtisadeajojen viikonloppua eivät lyö paikkoja jumiin. Perjantaina pitää lähteä jo reissuun, lauantaina pelipaikoille, sunnuntaina hanaa! 60km niin paljon kuin koivista ja kropasta lähtee, mäkeä niin penteleesti ja kuulemma tämän vuoden painoksessa ruuvataan jyrkimpään mäkeen 20% kulmaa. Se Ilomäki olikin niin mieto 17%:na...Ai niin. Ja sitten paluu kotiin ja maanantaina todennäköisesti 6.50 työmaalle. Voipi se olla, että muutama päivä on kohtalaisen raskasta sen yhdistelmän jälkeen!

Mutta, eipä marista. Nyt on töitä marraskuun alkuun ja saan nauttia palkkatyöläisen yhdestä motivaattorista eli tilipäivästä. Työkavereiden kanssa on ihan hyvä taas tehdä töitä ja tekemistä riittää ihan nokko. Parasta on nähdä innostuneita ihmisiä eri lajien parista. Vielä parempaa on päästä vaihtamaan kuulumisia heidän kanssaan. Lentopalloilijat, voimistelijat, kiipeilijät, yleisurheilijat, alppikoululaiset, itsepuolustuslajin harjoittajat, salibandyn pelaajat, kuntosalin malmin nostajat ja iiihanat jumppaajat ja jumpan vetäjät :) Kaikki he innostavat meikäläistäkin omalla tekemisellään.

Ja sitten se hivenen riittoisampi saldo pankkitilillä kerran kuukaudessa, ainakin ohimenevän hetken. Kun se pätkätyöläisen juhlapäivä koettaa, kiikutan osan palkkarahoista paikalliselle optikolle. Ulkonäköä riittää, mutta piruvie kun tuo näkökyky alkaa heikentyä :) Ikänäkökin hiipii vahvemmin ja vahvemmin esiin. Käsivarsi vielä riittää sentään. Saiskohan sitä säästettyä pesämunaa seuraavaa pyörähankintaa varten. Kovasti se kuumottelisi...mikähän liene?


Viimeviikolla kävimme MTB Kuusamon porukalla Muovaaran reissulla. Lystiä oli ajella soratiepätkiä ja polkuja. Kesän aikana on kartoitettu paikallisten maastopyöräilijöiden kanssa uusia reittejä ja kyllähän tuolta idän suunnalta onkin löytynyt taas uutta ajettavaa. Pitäisi vain saada jollekin gps-härvelille nuo reitit ylös. Itsellä ei sellaista ole. Tjaa. Mutta pitäiskö se yhdestä pätkämiehen palkasta sellainen sitten investoida..?Hyvää alkavaa syyskautta itse kullekin! Nähdään Tähtisadeajoissa ja viimeistään taas Oulun avoimissa cx-kisoissa 11.10.2014 Heinäpään vuoristossa!p.s. Oulun seudulla on sitten taas aivan timanttinen syyskausi tulossa. Tutustukaapa tähän Krossikommuunin settiin!3 kommenttia:

 1. Onnittelut töistä ja tervetuloa Keski-Suomeen polkemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Parempi se on 3kk pestikin kuin ei mitään. Tuutko kattomaan tähtisadetta, vai ajatteko kans..?

   Poista
  2. En vielä tiedä tuon viikonlopun ohjelmaa, voi olla, että pitää lähteä anoppilaan Tornioon. En ole koskaan ajanut kisaa enkä lenkkiäkään kolmea suuremmassa porukassa, joten osallistuminen hieman mietityttää. Jos olemme täällä, niin voisi yrittää ainakin polkaista paikalle. Toivottavasti reitti on hyvässä kunnossa sateista huolimatta.

   Poista