sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Lähetäänkö lenkille?

Lauantai-ilta. "Pitäiskö se lähteä huomenna lenkille? Hmm..voishan sitä. Mitä se on luvannut keliä? No pilvistä näyttäisi olevan, +4 astetta ja pientä pohjoisenpuoleista virettä, mutta melkein voi sanoa että tyyntä ennustaa. Pieni sateen mahdollisuus voi olla. Katotaanko vielä aamulla tilanne? Katotaan vaan. Moneltako lähettäis? No siinä puolilta päivin voisi olla sopiva? Ehitään juhlia äitienpäivää.

Tänään klo 12 neljä miestä lähti Rukan suuntaan, siitä itään Petäjävaaraan, josta Vuotunkiin, Kuusingin kanavalle, takaisin Jyrkkäkosken ohi kohti Määttälänvaaraa ja aina takaisin Kuusamoon. Lisälenkki tehtiin vielä Meskusvaaran tien lenkillä. Ja keskustan kautta kotiin. Kevään paras lenkki.

Epäsuora testi
Eilen kävin rykäsemässä elämäni ensimmäisen pyörän päällä tehdyn kuntotestin. Liiku Terveemmäksi -päivän merkeissä pääsi 5e maksua vastaan koettamaan Monarkin pyöräergolla, miltä homma tuntuisi. Vaihdoin maantiepolkimet ja kengät härveliin ja alkuhaastattelun jälkeen alkoi varsinainen testi. Reilu 20min myöhemmin näkökenttä oli sumeana, aivosähkökäyrä vaaterissa, keuhkot viipaleina ja jalat muusina. Nopeasti se käytti :)

Epäsuora testi ei ilmeisestikään ole mitenkään hirveän informatiivinen monien oletuksiensa vuoksi, mutta jotain se tietysti kertoo.

Hapenottokyky (l/min) 4,62
Hapenottokyky (ml/kg/min) 56,30
Testin arviointi Erinomainen

1. taso vastus 270w syke 177
2. taso vastus 300w syke 183
3. taso vastus 330w syke 188

Jaksoin siis tuon 300w 2min ajan ja sen jälkeen oli peli selvä. Testi alkoi jostain 140w lukemista ja aina edettiin 2min portaissa 30w nostoin. Aluksi piti päättää millä kierrosluvulla testin ajaisi läpi. Ajattelin että 80rpm on suunnilleen se, millä jaksan vielä vetää tehoillakin. Se osoittautui ihan hyväksi arvaukseksi, alussa kierrokset pyrkivät 85 tuntumaan mutta lopussa sai tehdä jo ihan tosissaan töitä, että jaksoi pitää kierrokset 80 tasossa.

Mitä tästä sitten jäi mieleen? Se, että pitäisi käydä sellaisessa testissä kerrankin, missä mitataan laktaatit ja saadaan tarkat kuvaukset sykekäyristä ja ennenkaikkea siitä, missä olisi kehittämisen varaa.  Ehkä joskus. Lauantaipäivän testi kertoi sen miltä on tuntunutkin kevään aikana. Mies on hyvässä kevätkunnossa.

Takaisin tähän päivään
Koivet tuntuivat todella tukkoisilta aamulla ja lenkin ensimmäinen puoli tuntia olikin vähän kankeata menoa. Mutta mitä pidemmälle lenkki eteni, sen mukavempi fiilis tuli. Ylämäet tuntuivat edelleen nahkeilta nousta, mutta muuten ei mitään ongelmia. Lähes tyyni keli auttoi kovasti ja se, että ajokaverit Kari, Rane ja Vesa malttoivat pitää sopivaa tahtia, odotellakin välillä niin kaksysilläkin pysyi hyvin matkassa. Kari kävi aamulla lämmittelylenkkinä Rukalla mutkin, joten hän latoi päivänä aikana n.165km. Komea siivu, eikä mies ollut moksiskaan. Vätternin kierto tulee menemään komeasti läpi kesäkuun puolessa välissä.

Tänään tuli siis  4,5h reissu ja 122km siitä kertyi minulle, hyvillä peruskestävyyssykkeillä. Kiitti kaverit hyvästä ajoreissusta jälleen kerran! Ja vielä kerran onnittelut äideille Äitienpäivän johdosta! Me ollaan äitien poikia!

Kohti pohjoista, suuntana Rukajärventie.

Pojat löysi maasta jotain mielenkiintoista?

Välillä pidettiin lyhyitä taukoja.

Rukajärventieltä 11% lyhyt nousu.


Tahkolanrannalla, Ruka GP:n maantiekisareittiä vastapäivään. Mainio pätkä Petäjävaaraan.

Lunta ja jäätä piisaa

Rukajärvi, taustalla Ruka


Kuntivaara siintää horisontissa

Kari lintuharrastajana tarkkaili lintuja, minä takamiehenä olin valmis varoittamaan liikenteestä. Virkkulantiellä matkalla kohti Vuotunkia.

Rane keulassa, Vesa peesaa. Giiron mannekiinit.

Välillä ripsi vähän vettä.

Olin se minäki lenkillä..


Hepojoki, Jyrkänkosken maisemia itään päin.


Pojat lähteny lenkille!


Mikä ei kuulu oikein joukkoon? Karin Specialized Tarmac sai kauneimman raamin arvonimen.

Kuusingin kanava virtaa kuvan vasemmalla puolen, tästä olisi päässyt vielä reilun 10km eteenpäin mutta pojat ei halunneet ajaa soratietä..

Vuotungin kylällä

Määttälänvaaran nousu takana, tässä lasketaan pitkää laskua alas pyörän keula kohti Kuusamoa.

Eilisen Nurmijärvi GP:n kilpasarjan kakkonen Mäntyniemen Iiro oli ehtinyt Kuusamoon palauttelulenkille. Loistavia tuloksia nuorelta mieheltä, joka hankki ensimmäisen maantiepyörän pari vuotta sitten!

Ranestakin kuva, ettei tullu paha mieli...:)

Karista ja Vesasta myös!

Mäkimiehen prototyyppihän se Iiro on. Kalustokin on nyt kohdillaan, Venge on kauden työkalu.

Ai niin, olinhan se minähi lenkillä!

Taas sielä on jotain mielenkiintoista...pojilla on sellaset mittarit, että nillä tilaa pitsat kotiin ja laittaa saunan lämpiämään...ainakin melkein! Garminin mannekiinit!

Meskusvaarantieltä suunta Kuusamoon.

Kymppi vielä kotiin.2 kommenttia:

  1. Teillä on siellä vielä enemmän lunta kuin meillä oli koko talvena!
    Testikertomuksesi palautti elävästi mieleen junnuajan sauvakävely/-loikkamattotestit 80-90-lukujen vaihteessa. Rupesi ahdistamaan ehti kun putki laitettiin suuhun ja valjaat päälle. (Olen ennenkin todennut olevani samanlainen kuin monen paimenkoirat suosikkikoirakirjani mukaan - muistaa sekä kaikki iloiset asiat että kärsimänsä "vääryydet"...)

    VastaaPoista
  2. Totta, vaikkei meidän miittapuilla talvi ollut mitenkään erityinen. Nyt keväästä on tosin palattu normaalin kylmiin keleihin, jolloinka kevään tulo on hidasta. Itseasiassa näyttää taas siltä, että kevättalvesta siirrytään kesään aika samantien. Tänäänkin on satanut vielä lunta ja räntää ja aamullakin oli vielä pakkasta. Testi oli kyllä kova rykäsy, varsinkin kun oli jo vierähtänyt 2 vkoa edellisestä kovasta sisäpyöräilytreenistä ja kroppa oli jo unohtanut maksimin maut. Mutta siinähän sitä tuli taas sitä laatua maisteltua. Eiköhän tuon kokemuksen muista lopun ikää :)

    VastaaPoista