maanantai 24. helmikuuta 2014

Oivangin 12h sivakointi

Järjestyksessään toinen 12h sivakointi hiihdettiin viime lauantaina Kuusamon Oivangissa ja mukana oli 61 sivakoijaa, joista 7 soolona ja loput eri joukkueissa. Tapahtuman idea on maastopuolelta tuttu: joukkueet tai soolovirtuoosit saavat kiertää reittiä 12h aikana niin monta kertaa kuin sielu sietää ja suoritusajassa on riittoisuutta. Tapahtuma oli vielä kaikenlisäksi ilmainen, kolmen kaveruksen eli Harri Mourujärven, Vesa Isoviidan ja Jaakko Kallungin järjestämä,  yhteistyössä Oivangin Nuorisokeskuksen kanssa.


Hiihtoaika alkoi vedellä viimeisiään, samoin osa hiihtäjistäkin :) Joukkueiden jäsenet odottivat malttamattomina viimeisiä "maaliin".

Cyclos Kuusamon joukkue, joka kerrytti päivän aikana yhteensä 57 kierrosta 3,05km radalla ja sijoituimme jaetulle 4. sijalle yhdessä joukkueen "Iivot" kanssa samalla kierrosmäärällä. Ihan mukavasti pyöräilijöille!

Tulosten ynnäilyä, kierrokset merkittiin tukkimiehenkirjanpidolla.

Porukka koolla kuuntelemassa tuloksia
Hurjin soolosivakoija oli Könösen Kari, joka latoi taululle puolen päivän aikana yhteensä 50 kierrosta mikä tekee järjestäjän ilmoittaman tarkan kierrosmitan (3,05km) mukaan 152,5 km. Joukkueiden paras oli Kuusamon Prisma Sport, saldonaan 68 kierrosta ja matkaa yhteensä 207,4 km. Prisma Sportin joukkueessa hiihtivät Petri Nevalainen, Jari Manninen ja Rauno Oikarainen. Hiihtopipoa päästä heille kaikille, toki ihan kaikille jotka olivat mukana!

Omat sivakoinnit
Meikäläinenkin kävi sivakoimassa Cycloksen joukkueessa, oma huki ajoittui 10-12 välille. Lopulta hiihdin kuusi kierrosta, jonka jälkeen Cyclos lähti taas uuteen nousuun, kun hivenen joutusammat sivakoijat pääsivät ladulle. No, ihan hyvin minäkin suoriuduin lopulta. Työlästä hommaa se tuntui olevan meikäläiselle, joka ei nyt ole mikään kaksinen sivakoija näillä hiihtotunneilla. Kelikin sattui aikasta työlääksi, jatkuva 5-7ms tuuli, reipasta lumisadetta (satoi kymmenkuntasenttiä päivän aikana) ja aamulla pakkasta -8 astetta, lauhtuen iltaa kohden -4 kieppeisiin. Oman osuuden alettua sydän meinasikin työntyä rinnasta ulos, kun sykkeet huitelivat aivan hirveissä lukemissa. Vauhti oli diisseliä, syke viittä vaille hapottavalla tasolla. Sitten jälkeenpäin paljastui vielä, että hiihdon jälkeen sokerimittari näytti 12.2 joten aivan liian korkeallahan se oli. Ilmeisesti aamullinen insuliinitasojen lasku meni vähän liian reilusti alas. Tai jotain. En osaa oikein muutakaan sanoa. Tokihan stressihormonit vaikuttavat ja nostavat sokeria. Tai sitten oli vain sellainen päivä vaihteeksi.

Jokatapauksessa jalat tuntuivatkin kummallisen raskailta, ihan kuin ei olisi ollut kontrollia reisilihaksiin lainkaan. Ihme kuitenkin että sykkeet olivat tapissa, kun pyöräilyn parissa korkeilla sokereilla ne eivät tahdo nousta kirveelläkään edes käyntialueelle. Oliko sitten itse tilanne yhdessä kelin kanssa sellainen, että sykkeet vetelivät missä sattuu? Sitäkö se lappu siinä rinnassa teki? Harmi homma, kun sinänsä pystyin kuitenkin ihan sillä omalla tasollani keliin nähden sivakoimaan ok siivun. Eikä se vauhtikaan ollut kahta viimeistä kierrosta lukuunottamatta mitään sysiheikkoa, ihan sitä minun tasoa mitä muutoinkin. Kävin eilen palauttelemassa talvipyöräilyn merkeissä vajaan 2h lenkin ja jopahan oli iso ero tekemisessä. Ihme ja kumma, että lihakset tuntuivat heti tietävän mitä sitä pitäisi tehdä! 

Sokereiden tasot ovat heitelleet pari päivää, erityisesti tänään 3.4 - 14.2 välisellä alueella. Eli hankalaa on ollut. Mutta sitä se monesti on tämmöisten omalle elimistölle kovempien rykäisyjen jälkeen. Ei auta kuin olla kärsivällinen ja koettaa tasata tilannetta parhaan mukaan.

Lopuksi
Kaikesta huolimatta itse tapahtuma oli aivan loistava niin hengeltään kuin järjestelyiltään. Kaikki toimi hyvin, Oivanki tarjosi toimivat puitteet huoltotiloineen ja ruokailuineen sekä majoituksineen (maksua vastaan toki). Tästä tapahtumasta on muodostunut lyhyessä ajassa juuri sopiva niin edistyneemmille kuin aloittelijoillekin. Ihan niin kuin hyvissä maastotapahtumissakin, joissa ajetaan esim. 6h. Kaikki saavat touhuta omalla tasollaan ja omista lähtökohdista. Kun ilmapiiri on vielä kaikkia kannustava, niin mikäs siinä. Suosittelen lämpimästi kaikille hiihdon ystäville! Ensivuonna sivakoidaan samassa paikassa 21.2.2015, joten laittakaa merkintä kalentereihin!

Järjestäjän koostama tarkempi yhteenveto löytyy täältä.p.s. Nyt katseet kohti Kuusamo GT 2014- tapahtumaa, vielä ehdit ilmoittautua perjantaihin mennessä ennakkoilmoittautujan hinnoilla. Katso lisätiedot Cycloksen nettisivuilta www.cycloskuusamo.net

2 kommenttia:

  1. Varmasti hieno tapahtuma ja hieno suoritus. Tokihan tuo aina harmittaa, jos verensokerit "pilaa" suorituksen tai ainakin tässä tapauksessa haittaa sitä. Vaikea sitä on saada itsestään kaikkea silloin irti. No näitä nyt aina silloin tällöin sattuu.. Onneksi jäi kuitenkin hyvät fiilikset tapahtumasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin se on. Tänään oli taas aivan viimeisen päälle hyvä ilta sisäpyöräilytreeneissä, sokeri ennen lähtöä 7.2 ja 90min kovan setin jälkeen kotona 4.8 Erittäin hyvä tunne kropassa ja pystyi keskittymään vain ja ainoastaan tekemiseen. Hyvä mieli!

      Poista