maanantai 20. toukokuuta 2013

Virtaa

Lajimme harrastajilla on sitä puntit täynnä pitkän talvikauden jäljiltä. Tuolla jossain kirmataan kuin nuoret varsat laitumilla, vaikka niitä kuljettua kilsoja olisikin enemmän takana.

Miltä kuulostaa jo talvella Kuusamo GT:ssä hienosti ajaneiden brevettimiesten tuorein siivu: 400km Oulujärvi kiertäen. Rivakimmat kuskit lappoivat matkan yli kolmen kympin keskarilla ja hieman hitaammin kiiruhtaneetkin tulivat ihan hyvää matkavauhtia 20h kokonaisajalla. Huh huh ja sekin oli vielä harjoittelua kohti London-Edinburgh-London -tapahtumaa, jossa ajetaan viidessä päivässä 1400km. Jesses! Suomalaisten pitkänmatkan pyöräilijöiden edesottamuksia voi seurata muuten Randonneurs Finland -sivujen kautta. 

Aivan liian pitkän matkan pyöräilijöitäkö?
Brevettiajajien suoritukset ovat osoitus siitä, että ihminen kykenee halutessaan ihmeellisiinkin juttuihin. Nuo reissut osoittavat myös lajin sisällä oleville pyöräilyn ystäville, että pyöräilyssä on todellakin paljon muustakin kyse kuin kilpailuista tai siitä, kuka on nopein tai taktisesti fiksuin. Itsellä ei ole kokemusta 222km pidemmästä siivusta (+ seuraavana päivänä 206km), mutta tuokin yhdistelmä antoi esimakua siitä, minkälainen yhteisöllinen juttu tuollaisissa seteissä piilee. Talvella ajettu Kuusamo GT:n 162km oli taas kokemus, jossa oli kyse myös luonnon ääriolojen kanssa pärjäämisestä, väsymyksestä ja itsensä voittamisesta. Pieni mutta itsepäinen ja epämääräistä hulluutta ilmentävä porukka ajoi reissun läpi kuka enempi ja kuka vähempi väsyneenä mutta onnellisena. Nostetaanpa kypärää ja lakkia itse kukanenkin näille maestroille! Ja juu, se aivan liian pitkän matkan pyöräilijähän on Savon brevettimaestro Stan the Man!

Mopolla tähtiin?
Keväisiä virtauksia ilmentäen tempokuskitkin ovat päässeet korkkaamaan kilpailukautensa. Nivalassa ajetut Järvikylän tempot saivat katsojienkin simänurkat valumaan jotain kosteaa, joko kyyneliä tai ilmavirran aiheuttamaa kosteutta. Kainuun suuri mies Mikko Kejo täräytti 20km aika-ajon vaatimattomalla 46,9kmh keskinopeudella. Eikä Kangaskokon Juha jäänyt kuin pari sekuntia "hitaampana" toiseksi. Kokeilkaapa joskus pistellä vaikka minuutti tuota vauhtia...eikä muuten tavallisella kaupan mopolla pysy perässä! Myös Tandemilla ehtii aika kivasti: kaksikko Jarmo Ollanketo - Marko Törmänen jyysti saman matkan hivenen yli 50kmh keskarilla...huh huh!

Lämpöä koneeseen
Mikähän luonnon oikku tässä viikonloppuna koettiin? Meinaan lauantaina lämpötilat kokosivat Kuusamossakin lähes hellelukemiin. Eikä ollut sääskiä! Se oli muuten harvinaista herkkua eikä tule enää tänä vuona toistumaan vaikka lämpeäisikin samoihin lukemiin jossain vaiheessa (siitä ei ole kyllä takeita..). Olipahan makiaa pukea lyhyet ajokamppeet päälle. Eihän sitä meinannut uskoa todeksi, kun suuntasin maastolenkille lauantaipäivänä. Metsäpoluilla menikin iloisesti vajova 2,5h ja voi sanoa, että tuli kirmailtua sielläkin ihan kiitettävästi.

Skandaali Matkajoen sillalla!
Eikä ollut kylmä sunnuntainakaan, kun ajettiin kymmenen ukon kanssa Posiolle päiväkaffelle. Parikymppiä meni rikki silloinkin. Tosin kotiin paluun jälkeen palattiin sitten normimeininkiin: hivenen reilu 10 astetta ja kylmä tuuli. Mutta eipä haitannut siinä vaiheessa. Posion reissu lapettiin ihan reipasta tahtia ja tuli vähän testailtua mäkijalkojakin. Eihän näillä naruilla tietysti nuorten miesten vauhtiin ylletä, mutta ihan kotitarpeiksi asti mäki nousi. Tuli kumminkin ajettua 127km reiluun neljään tuntiin niin hyvää vauhtia pidettiin.

Koivet tauon jälkeen tönkkönä pitkässä ylämäessä kohti Kuusamoa
Nyt saakin sitten tointua viikonlopun rykäisyistä ja palautella jäseniä. Paitsi että pitäisi lähteä tästä pottumaan kääntöön. Se on sitä luonnon punttisalia se. Mutta ajokiimaa pitää nyt nostattaa tulevaa lauantaita silmällä pitäen. Kuusi tuntia Virpiniemen maastoissa on ihan mojova paketti, eikä sinne passaa lähteä koivet tukossa. Onhan se muutenkin taas metkaa päästä ajamaan maastoon ja siten, että paikalla on muitakin kuin poroja ja sääskiä.

p.s. saatiin muuten se Levi24 joukkuekin kasaan! Eli kesäkuun puolessa välissä lähetään ajamaan Cycloksen neljän kuskin joukkueella, loistava juttu!


2 kommenttia:

  1. Tuo Levi24 on kyllä hieno tapahtuma. Olin pari vuotta sitten siellä ajamassa siinä hyväntekeväisyyssarjassa. Meillä tais olla joukkueessa 6-7 kuskia, joten neljällä miehellä saa tosissaan jo polkea. Me saatiin kuitenkin aika hyvä systeemi ajon ja levon suhteen, vaikka aamuyön ajovuorot oli kyllä raskaimpia :)

    VastaaPoista
  2. Aivan varmasti saa ajaa koko rahan edestä! Siinä onkin miettimistä miten nuo ajovuorot jaetaan. Itelläki täytyy vähän kattoa, milloin olisi parhaat edellytykset ajaa sokerihommia ajatellen.

    VastaaPoista