sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Hanurista

Kuinka tärkeä tuo hanuria vasten asettuva pyörän satula onkaan!

Aloittaessani jokunen vuosi sitten määrätietoisemman pyöräilyn, taistelin jatkuvien perskipujen kanssa. Ensimmäisen maantiepyörän satula aiheutti tuskallisen paineen tunteen "kannakselle" ja hyvä että verenkierto ei tulppaantunut kokonaan. Karsea tunne, jonka perimmäinen syy oli liian pehmeä satula yhdistettynä hivenen liian leveään satulan takaosaan. Usein kysytään, että "kuinka sä voit ajaa tuommoisella satulalla", tarkoittaen jakkaraa, jossa on viidesosa markettipyörien pehmusteista ja muotokin ihan toisenlainen. Asiahan on ihan eri, jos ajetaan kauppareissuja tai lyhyempää hyötyajelua farkut tai toppikset jalassa. Silloin leveä ja pehmustettu / jousitettu penkki on oikein hyvä. Minunkin kommuutterissa, eli vanhassa Terässiivessä on jousitettu vanhan ajan versio ja hyvin toimii. Mutta aktiiviharrastajan ajorupeamat ovat jotain muuta. Ajohousuina ovat "säämiskällä" varustetut versiot, jolloin satulan liiallinen pehmeys ja leveys eivät pääsääntöisesti toimi.

Tosin kyse on erittäin perskohtaisista asioista. Senpä takia ei voi oikein suositella kenellekään mitään tiettyä mallia, jokaisen on haettava se omille istuinluille ja kriittisille alueille soveltuva yksilö. Itsekin olen kokeillut sen Bontragerin hirvityksen lisäksi Fizikin Tundraa ja Selle Italia SLR:ää, kunnes löysin (ah!) SEN oikean: Selle Italia XC 2011 - ja nimenomaan tuo malli. Satula toimii niin maantiepyörässä kuin maastopyörässäkin. L131 x P275 ja painoa n.230g, mangaanikiskoilla ja lasikuiturungolla. Suomeksi käännettynä pikkaisen enemmän pehmustetta kuin pahimmissa anarkistimalleissa (kuten tuo SLR minusta oli) ja rakenne riittävästi joustava. Uskomatonta, kuinka pyöräilijän konttorissa kestää istua tuntitolkulla ilman kipuja, kun oikea malli on löytynyt.

Kriisiä pukkaa
Mutta kuten aina, meinasin saada hepulin tässä hiljakkoin. Nimittäin tuo xc-versio onkin mitä ilmeisimmin muuttunut vuodelle 2012. Huomasin asian oikeastaan vasta talven pitkien lenkkien aikana, kun persus alkoi kummasti puutumaan parin kolmen tunnin ajon jälkeen. Mikä ihme oli vikana? Tutkittuani syksyllä 2012 hankkimaani versiota huomasin, että sehän olikin ohuempi kuin entiset. Ei paljoa, mutta riittävästi. Eli pehmustetta olikin vähemmän kuin ennen. Muutoin täysin identtinen muoto ja rakenne. Niin pienestä se on kiinni. Kuumeisesti sitten etsimään löytyykö vielä jostain edellistä versiota. Onneksi löytyi. Tilasinkin kuvan mukaisella värityksellä pari kappaletta wiggleltä.

Muista, että juuri sinulle sopiva satula pelastaa takalistosi ja ajonautintosi!

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti