keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Olo ja suhdeEilinen sisäpyöräily teki miehestä melkein selvän.

Kyse ei ole kuitenkaan promilletason vaihteluista. Ne lienevät nollatasolla kymmenen vuoden streittilinjan ansiosta. Syksyn ja talven seuran 1h30min sisäpyöräilytunnit ovat olleet paluu kovatehoisten treenien pariin. Siinä mielessä sisäpyöräily onkin meidän talviolosuhteissa parasta hommaa. Ulkona voi ajella rauhallisemmin ja ennen kaikkea turvallisemmin. Kylkivammakin alkaa olla parantunut lähes entiselleen, kovemmissa rykäisyissä vielä tuntuu kivun tapaista, mutta muuten ei ole ollut enää ongelmia. Hyvä niin, ettei tuosta tullut pidempiaikaista riesaa.

Illat eivät ole toistensa kaltaisia. Viikko sitten oli superilta; sai vääntää uudet maksimivastukset ja virtaa riitti muutenkin aivan sairaasti. Eilen oli sitten yksi huonoimmista illoista aikoihin, vaikka läpi selvittiinkin. Ennen treeniä mittasin sokerit ja tulos oli 9.8 Vähän turhan reilut lukemat minulle, mutta enpä uskaltanut sitä alkaa tasoittamaankaan insuliinilla. Ohjelman alku oli kovin tähän astisista, eka puolituntia mentiin todella reippailla sykkeillä. Sinänsä oli siistiä, kun sali oli lähes täynä. Tuon työjakson jälkeen iski huono olo, sykkeet eivät millään meinanneet laskea ja hikoilu oli erittäin runsasta. Aavistelin voimakasta sokerien laskua ja kaivoin rusina-askin taskusta. Sisällön syötyäni olokin alkoi pikkuhiljaa kohentumaan. Geeli olisi ollut parempi, vaikutus olisi ollut nopeampi mutta enpä älynnyt asiaa siinä kohtaa. Viimeinen työjakso meni sitten hivenen paremmin, mutta tukkoisuus vaivasi edelleen. Jälkimittaus kotona paljasti asian: 5.5 eli nyt oltiin ihanteellisissa lukemissa.

Taas tuli esille se, että diabeetikon treenaaminen ei ole koskaan kiinni pelkästään fyysisestä tai henkisestä suorituskyvystä. Sen lisäksi jokaisena päivänä ja jokaisena hetkenä mukana on sokeriaineenvaihdunnan muuttujat, jotka vaikuttavat erittäin paljon siihen mitä pystyy tekemään, miten ja ylipäätänsä - pystyykö tekemään yhtään mitään.

Karvakintaat on kaivettu esiin
Muutamana viimeviikkojen sunnuntaina on tullut palattua taas talvipyöräilyn pariin. Kevyitä, 2-4h peruslenkkejä, joissa sykkeet pysyvät maltillisina ja rasva sulaa vyöltä.Tässä alimmassa kuvassa on muuten mielestäni ylivoimasesti parhaat reilun pakkaskelin talviajokäsineet. Ei ole mitään hifistelyä. Rautakaupan mallit, pinta mitä lienekin pässin pökkimää nahkaa ja sisus karvavuorella varustettuna. Alle sopivat vielä äitimuorin kutomat lapasetkin, joten eipä kylmä pure käpäliin. Mutta tämä yhdistelmä toimii siis tienlaidan kulutuksessa, talvipoluilla pitää olla kevyemmät käsineet.

Lunta on tullut parin viimeviikon aikana varmaan 30-40cm, mutta tyypilliseen tapaan ensimmäinen satsi suli lähes täysin. Onneksi jäätikkökeliä ei kestänyt päivää kahta pidempään, nyt on kuvien mukainen talvikeli. Pari sataa kilometriä on tullut näissä olosuhteissa ajettua, hyvillä fiiliksillä. Kunhan nuo luistelupaanat aukeavat kunnolla, niin otan ohjelmaan myös hiihtoa viimetalven malliin. Tekniikkapuolella riittää parannettavaa, onneksi seurakaverit ovat lupatuneet jelppimään itseoppinutta suharia. Eivät enää mummot painele oikealta ja vasemmalta ohite!

Hiihtämiseni ongelmana on se, että tekniikka on vajavaista, yläkroppa ei tule riittävästi mukaan hommaan ja sykkeet ovat turhan korkeat. Tämän vuoksi talvipyöräilyn tapainen pitkä ja rauhallinen hiihtolenkki ei oikein meinaa onnistua ja lenkin kestot jäävät pikkaisen vajaiksi. Toivotaan, että homma edistyy taas piirun verran eteenpäin.

Puffataanpa ensi maaliskuuta ja Kuusamo GT 2013 -tapahtumaa
Viime maaliskuussahan järjestimme ensimmäisen Kuusamo GT-talviajotapahtuman. Kurkkaapa fillarifoorumin säikeeseen, tapahtumasta löytyy myös Yliniemen Kimmon mahtava video (musiikki on käsittääkseni Kimmon säveltämää, propsit siitäkin!). Tuossa ensimmäisessä versiossa matkana oli 102km. Palaute oli sen suuntaista, että varsinkin pitkänmatkan takaa tulleet pitivät sitä vähän lyhyenlaisena.

Ensivuoden versiossa onkin sitten tarjolla 100km tai 100mailia! Eli 161km luulisi riittävän brevettihulluillekin! Perusreitti on sama kuin ensimmäisessä versiossa, mailerit lähtevät ko. reitiltä lisälenkille ja palaavat takaisin jossain vaiheessa muutaman tunnin päästä. Tarjolla on jälleen kenttälounasta ja kevyempiä huoltoja, hyvää seuraa ja fiilistä upeissa Koillismaan maisemissa. Tätä ei kannata kyllä missata! Tapahtuman yksityiskohtia hierotaan paraikaa kuntoon ja ilmoittautumiset sun muut tiedot saatetaan eetteriin heti kun on kättä pidempää tarjota.

Merkitkää kuitenkin päivämäärä kaletereihinne: 9.3.2013 ajetaan Kuusamo GT 2013 talviklassikko! Ja hiihtoniiloille: tuo on viikkoa ennen Napapiirin hiihtoa, joten tuon satsen kilometriversion kyllä pystyy ajamaan riippumatta siitä. Että lappilaiset, tervetuloa mukaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti