maanantai 28. marraskuuta 2011

Polvi ja poppamies

Vasemman polven sisäsyrjä on kipuillut lievänä koko syksyn ja enemmän kuukauden päivät. Takana on runsaasti ajamista sisältänyt syyskausi ja uuden työn sisältämä runsas kävely. Kahdeksan päivän työrupeamassa saattoi tulla kävelyä pelkästään n. 60km ja siihen sitten "siviilikävelyt" päälle. Kovat lattiapinnat ja rappusten kipuaminen ja laskeminen eivät ole ihan lempeimmät käveltävät. Lenkkien pituudet olivat 60-100km kovia nousuja sisältävillä reiteillä, välillä jatkuvassa vesisateessa.

Syksyn ajoittainen arastelu ja lihasväsymys ja orastava jumi pahenivat marraskuun alkupuolella jatkuvammaksi kipuiluksi.

Ensivaiheessa lepäilin 10vrk ja kokeilin sitten spinninkiä puolitehoisin vastuksin. Lämmittelin hyvin ja itse tunti meni ongelmitta. Ei tuntunut kipua ajon aikana, kun malttoi ajaa kevyemmin. Seuraavana päivänä ei edelleenkään tuntunut kipuja, mutta sitä seuraavana päivänä kävelyvauhtinenkin ajaminen tuotti kipua aina kun polvi oli koukussa. Suunniteltu 1-2h lenkki tyssäsi alkuunsa. Tämän jälkeen olen pitänyt lisää treenilepoa viikon verran, kunnes tänään työterveyspoppamies tutki koiven.

Sanoi, että nyt poika ota rauhallisesti vuoden loppuun asti. Töissä tapahtuva kävely on jo riittävän rasittavaa, joten siihen ei enää mitään päälle. Kierukat ja siteet, sun muut alkuperäiset tehdasosat ovat kunnossa, hyvä niin. Mutta takareiden ja sääriluun välinen jänne on tulehtunut. Sanoi se jonkun t-kirjaimella alkavan terminkin siihen, mutta eipä sitä tällä älyllä tajunnut, eikä tarttunut mieleen. Kertoi kuitenkin poteneensa samaa vaivaa juoksevana poppamiehenä hiljakkoin ja pari kuukautta piti pötkötellä, ennenkuin alkoi antaa myöden varovaiseen reeniin. Tarjosi pillereitä ja kipugeeliä, lunastin jälkimmäisen tähän vaiheeseen.

Siihen ei ottanut kovin selkeästi kantaa, mistä moinen sitten johtuu. Monen tekijän summa. Itse epäilen, että työn sisältämä runsas kävely sai aikaan sen, että takareidet nasahti jumiin. Jumiutuminen johtunee taas huonosta lihashuollosta, sekä selkäreuman ja skolioosin vaikutuksista kävelyyn ja lihaksien rasitukseen; sitä kun kulkee himpasen kummallisilla kulmilla, kun ranka on soirona joka ilmansuuntaan.

Siihen ynnätään syksyn ajelut ja niiden rasitukset. Pitkiä siivuja ja reippaalla vauhdilla. Intohan oli kova, kun pääsi ajamaan esim. viikon ajotauon jälkeen. Nyt on helppo sanoa, että olisi pitänyt ajaa sitä huoltavaakin. Kirsikaksi kakkuun lisätään yhdellä lenkillä kaatuminen ja mahdollinen tälli polveen(kin) niin tässä sitä ollaan.

Nyt pitää vain asennoitua, että otetaan lungisti. Sylettää kyllä. Mutta jospa tästäkin asiasta olisi opittavaa. Kroppa vaatii huoltoa ja lepoa. Kuten eräs ystäväni kommentoi toisen ystävän harjoitusohjelmaa, että "ei se sitä tarvitse treenaamisen takia vaan sen takia, että älyää levätä!"

Pitäisikö se paistaa ensimmäinen joulukinkku?

3 kommenttia:

 1. Vertaistukea polviongelmiin kahden operaation ja muiden vaivojen jälkeen:
  1) jos vaiva ei helpota, niin kannattaa käydä näyttäytymässä pätevälle ortopedille
  2) alaselän nikamajumeista ja reisi- ja pakaralihasten kireyksistä voi tulla uskomattoman pahoja polvikipuja (Itse en pystynyt kesällä kävelemään muutamaa sataa metriä pidempään ja siinä polvessa ei ollut mitään vikaa), hieroja ja kiropraktikko voivat auttaa
  3) ei polvivaivan kanssa tarvitse makaamaan jäädä: vesijuoksu on mukavaa rankkaa liikuntaa ja hyväksi polville, samoin uinti tietyin varauksin (itse en voi rintauintia uida), ajamistakaan ei yleensä polvivaivaiselta kielletä

  VastaaPoista
 2. Voin allekirjoittaa tuon, että lepo ja kotona istuskelu on kyllä rankkaa kun mieli tekisi lenkille. Itse käyn säännöllisesti hierojalla kun menee varsinkin selkä ja reidet jumiin. Oli tuossa kisakauden päätteeksi kuulemma jalatkin eri pituiset kun selässä sen verran paha jumi, että veti koko miehen vinoon.

  En tosin osaa sanoa auttaisiko tuohon sun vaivaan, mutta yleisesti lihashuoltona tuo hieronta on ainakin mulla toiminut. Toivottavasti polvivaibat helpottavat ja pääset taas ajamaan ilman suurempia vaivoja.

  VastaaPoista
 3. Toivotaan nyt, että lepo auttaa. Suurin syyllinen asiaan löytyy peiliin katsomalla, sitä kun ei tahdo myöntää itselleen vasta kuin jälkikäteen, että ikä tekee tehtävänsä...

  Tuli taas muistutus myös siitä, että kun ranka on vaivojen vääristämä voi muuallakin kropassa tulla oireita. Jahka tulehdustila paranee, tarvii ottaa hierontaa ohjelmaan. Eiköhän tästä vielä nousta ajamaankin, ensi vuonna viimeistään! Ja sitä ennen kevyttä ulkoilua, punttia jne.

  Kiitos vertaistuesta!

  VastaaPoista