perjantai 3. kesäkuuta 2011

Goodman's good one

Kerronpa hyviä uutisia.

Muutama viikko sitten tein yhteistyösopimuksen kansainvälisen yrityksen Abbot Oy:n kanssa siitä, että Abbott Diabetes Care lähtee tukemaan harjoitteluani sekä kilpailemistani Cyclos Kuusamon väreissä, sekä ennenkaikkea 1-tyypin diabeetikkona kehittymään pyöräilijänä, opettelemaan kestävyysliikunnan ja -urheilun saloja sekä selviämään diabeteksen hoidon haasteista.

"Abbott Oy on maailmanlaajuisen Abbott Laboratories konsernin suomalainen tytäryhtiö, joka harjoittaa lääkkeiden, sairaalatarvikkeiden sekä verensokerimittareiden ja mittausliuskojen maahantuontia, tukkukauppaa ja markkinointia. Abbott Oy:llä on Suomessa 95 työntekijää ja yhtiön toimipaikka sijaitsee Espoon Olarissa. Yritys perustettiin Suomeen v. 1997. Abbottin tuotteita on myyty Suomessa 1960-luvulta lähtien. Abbott Oy:n liikevaihto vuonna 2009 oli 62,2 miljoonaa euroa."

"Abbott Diabetes Care auttaa diabeetikkoja hoitotasapainon löytämisessä kehittämällä ja valmistamalla verensokerin seurantajärjestelmiä. Kehitämme tuotteitamme jatkuvasti yhteistyössä diabeetikkojen kanssa tehdäksemme mittaamisesta mahdollisimman vaivatonta."Maratoonarin esimerkki

Yleisradio esitti taannoin ohjelman 1-tyypin diabeetikkomiehestä, joka harrastaa maratonien juoksemista. Uskalsin ajatella omaa tekemistäni uudesta näkökulmasta; ehkäpä se mitä teen onkin oikeasti hmm...ei ainakaan kovin tavallista? Pyöräilyn puolelta en tiedä tänäpäivänäkään kuin yhden kansallisella kärkitasolla ajavan 1-tyypin diabeetikon. Luultavasti heitä on muitakin, mutta ei välttämättä kuin muutama. Julkisesti tietoa ei heistä ole ainakaan olemassa.

Nuoruusiän diabeetikkoja on kuitenkin tuhansia ja varmasti moni heistä miettii tälläkin hetkellä, uskaltaako lähteä kokeilemaan jotakin liikuntaan tai urheiluun liittyvää tekemistä. Ongelma on vain se, että vertaiskokemuksia ei ole juurikaan saatavilla. Ei ole julkista tietoa insuliinien annostuksista ja energiamääristä liikuntasuorituksiin liittyen.

Viimevuoden loppupuolella aloinkin kartoittamaan mahdollisia yhteistyökumppaneita, jotka lähtisivät mukaan tukemaan treenaamistani ja myös kilpailemista maantiellä kuin maastossakin. Arvelin, että 1-tyypin diabeetikko ja kilpaurheilu (sekä treenaaminen 10-20h viikossa) voisi herättää kiinnostusta. Abbot Diabetes Care kiinnostui ja heidän edustajan kanssa sorvattiin yhteistyön mallia siihen pisteeseen, että viralliset sopimukset voitiin tehdä. Heidän tukensa vastineeksi käyn puhumassa heidän järjestämissä tilaisuuksissa omasta diabeteshistoriastani sekä ennen kaikkea siitä, kuinka valmistaudun treeneihin ja kisoihin ihan konkreettisella tasolla.

Ensimmäinen tilaisuus pidettiinkin Kuusamossa ja 30-40hlön yleisö (diabeetikkoja sekä terveyden alan asiantuntijoita) kuuntelikin kiinnostuneena sanomisiani. Kysymyksiäkin tuli ihan mukavasti ja tilaisuuteen saatiin vuorovaikutusta, mikä oli myös tavoitteenani.Yhteistyö on voimaa, vertaistuki ylivoimaa. 

Diabeetikot pystyvät itse vaikuttamaan olennaisesti omaan hoitotasapainoonsa. Ennenkaikkea omaan hyvinvointiinsa niin henkisellä kuin fyysisellä puolella. Varsinkin insuliinipuutosdiabeetikkojen realiteetit ovat raadolliset (ilman ulkoisesti annosteltavaa insuliinia elämän lanka sammuu nopeasti, alhaiset verensokerit voivat olla ikäviä seurauksiltaan, myös korkeiden verensokereiden ketoaineiden vaikutukset, huonon hoitotasapainon luomat uhat lisäsairauksineen jne. jne.).

Itse pyrin suhtautumaan elämääni niin, että otan asiat sellaisena kuin ne ovat. Pyrin hoitamaan itseäni ja elämääni niin, että pystyn ennenkaikkea nauttimaan elämästäni. Tekemään asioita niillä eväillä mitä on repussa. Tutkimaan rajoitusten todellisuutta, mikä on mielen syövereissä rakennettua ja mikä taas todellista.

Jos ei uskalla elää, mitä jää jäljelle?

4 kommenttia:

 1. Hienoahienoa ! Mulla joskus ollut samansuuntaista mielessä, mutta laiskuus estänyt toteuttamasta.

  Miten ois joskus diabetes tiimi johonkin 24h tapahtumaan ? Siitä sitten juttua Diabetes lehteen jne... Kait vielä muutama muukin löytyisi joukkoon esim fillarifoorumin kautta. Olisi hyvä mainostempaus sanoman levitämiseksi, ettei tyypin 1 diabetes kestävyysurheilun harrastamistakaan estä.

  VastaaPoista
 2. Just näin. Levi24 esimerkiksi olisi kova juttu. Viikon päästä olis tämän vuoden kekkerit :) Mutta jos ei tänä vuona niin ens vuonna sitten?

  VastaaPoista
 3. Levi mullakin ollut mielessä, mutta tämä vuosi ei onnistu kun pitää tässä pariviikkoa pysytellä kohtuu lähellä kotia kun olen hetkellisesti yksinhuoltaja koiralle ja kissoille :)

  Juuri tutkin ja ei taida olla myöhemmin kesällä/syksyllä mitään 24h tapahtumaa suomessa :( Ensi vuonna sitten... Tuommoinen olisi kyllä mainio homma.

  VastaaPoista
 4. Eipä ole ei...no ensivuonna toteutetaan tuo Levin homma!

  VastaaPoista