maanantai 21. helmikuuta 2011

Koillismaan Palmun alla

Kuusamossa kärvisteltiin viimeviikkolla jopa -40°C pakkasissa ulkoiluhalujen kertyessä varastoon. Ajoinkin eilen parin tunnin lenkin elohopean noustessa vihdoinkin siedettäviin -14°C lukemiin. Tänään sama homma, asteen kylmempää, mutta edelleen tyyntä ja aurinkoista. Kun eilinen lenkki meni pääosin kevyenliikenteen väyliä ja tien laidoilla, päätin tänään hakeutua toisenlaiseen ympäristöön. Suuntasin läheisen jäätien kautta keskustan ohi Torankijärven taakse ja koukkasin risteävälle kelkkareitille, joka tulee takaisin keskustan suuntaan. Uskalsin näin tehdä, kun oli kirkas aurinkoinen keli ja näkyvyys varmasti hyvä.
Tässä kohtaa ajelin Hotelli Kuusamon rantaan aurattua jäärataa pitkin, mikä tuntui varsin mukavalta kelkkauran jälkeen. Meinaan takarengas upotti viitisen senttiä koko matkalla, kun uran alla oli reilusti höttölunta. Nokian nastagummi ei ole todellakaan tehty tämmöiselle alustalle, rouheampi kuvioinen 2.4" nastaton rengas toimisi todennäköisesti paljon paremmin. Mutta ei ole Pugsleyn voittanutta näillä reiteillä! Vitsiläinen, sellainenkin menee haavelistalle...Palattuani Torankijärveltä ajelin takaisin jäätielle ja koukkasin Kirkkolahden kelkkauraa pitkin Liikuntahallin takaiseen hiihtomaahan. Sielä majailee pari pulkkamäkeä, jonne tietenkin piti kiivetä. Kuumaa mehua hörpiskellessäni näin mielessäni talvisen krossitapahtuman, jonka mainioina mäkiosuuksina nämä kukkulat toimisivat...ehkäpä joskus moinen toteutuu.


Mehutauon jälkeen suuntasin pyöräteitä pitkin Nurminiemeen, josta ajelin lentokentän kiitoradan päähän suunnaten kohti entisiä soramonttuja. Kesällä ko. reittiä pääsee aina lentoasemalle saakka, mutta talvella tietä ei aurata. Tiedossa oli siis edelleenkin kelkkaurien ajamista, mutta se sopi treenimielessä hyvin, koska haastetta riitti ja sykkeitä sai hyvin ylös. Ajotekniikkaa ja tasapainoa tuskin voi koskaan oppia liikaa, joten siinäkin mielessä kelkkaurien ajaminen on hyvää harjoitusta.Kaikenkaikkiaan mainio lenkki jälleen kerran ja taas ajeltiin uusilla urilla. Eikä pakkanenkaan tuntunut liian kylmältä, kun kone pysyi sopivissa lämmöissä koko reissun ajan. Tarkemmat tiedot lenkin yksityiskohdista ja reitistä löydät Movescountista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti